ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

E-Fatura Hızlı Çözüm Sayfası

Temel Faturanın İptali / Reddi


1) e-Fatura Senaryosu: Temel Olan Faturaların İptal Edilmesi

05.03.2019 tarihinde yayınlanan bir duyuru ile artık kullanıcılar Temel fatura senaryosuyla kestikleri faturaları da iptal edebilecekler.

Bu işlem iki aşamalı olarak yapılmaktadır;

  1. Aşama: Faturayı kesen taraf iptal talebini mali mühürle “GİB Portal” üzerinden başlatır.
  2. Aşama: Faturayı alan taraf iptal talebini mali mührüyle onaylar.

 

 

2) E-Fatura İptal Talebi Nasıl Oluşturulur?

İptal talebi sadece GİB’in web portali üzerinden yapılabilmektedir. Bunun için efatura.gov.tr ye giriş yapılır.

 

Firefox Ayarları

Resimde görüldüğü gibi Seçeneklere girip “Gizlilik ve Güvenlik” ayarlarında “Açılır Pencereleri Engelle” seçeneği işaretlenmemiş olmalıdır.

Bu işlemden sonra GİB Portale girebilmek için imzalama aracını indirmeniz ya da çalıştırmanız gerekir. İşlemleriniz tamamlanana kadar da imzalama aracını kapatmayın. İmzalama Aracını efatura web adresindeki sayfanın alt tarafında “İmzalama Aracı” bölümünde bulabilirsiniz.

İmzalama Aracını çalıştırdıktan sonra internet tarayıcınızda açılan sayfanın linkini kopyalayarak Mozilla Firefox tarayıcısındaki adres satırına yapıştırabilirsiniz.

İptal Portaline Giriş - 1

Açılan sayfada en alttaki seçeneğe tıklayarak e-Fatura İptal Portaline girebilirsiniz. Ya da GİB’in web sitesinde yayınladığı duyurulardan E-Fatura İptal Portaline bu linkten de ulaşabilirsiniz.

İptal portaline girdiğinizde karşınıza resimdeki gibi bir ekran gelecektir.

İptal Portaline Giriş - 2

Faturayı iptal etmek isteyen kullanıcılar, iptal talebi oluşturmak için üstteki seçeneği kullanmalıdırlar.
İptal talebini onaylamak için ise alttaki seçenek kullanılmalıdır.

İptal talebi oluşturmak istediğinizde karşınıza aşağıdaki gibi bir pencere açılacak ve iptal edilmesi gereken faturanın bilgilerinin girilmesi gerekecektir.

İptal Portali - 1

Fatura No: e-Fatura yazılımı üzerinden alıcısına ulaştırılan ve iptal edilmesi istenen faturanın 16 haneli seri numarası yazılır.

Ödenecek Tutar: Faturada belirtilen ödenecek tutar yazılır.

Akıllı kart sürücü ve şifre bilgileri girildikten sonra “Talep Oluştur” butonu tıklanır.

İptal Portali - 2

Akıllı karttaki bilgiler kontrol edilip onaylandıktan sonra fatura iptal talebi oluşturulduğuna dair bilgi ekranı gelecektir.

İptal Portali - 3

 

 

3) E-Fatura İptal Talebi Nasıl Onaylanır?

Oluşturulan iptal talebini onaylamak isteyen mükellefler de aynı şekilde imzalama aracı desteğiyle [ İptal Portaline Giriş - 2 ] önizlemesinde görülen e-Fatura iptal portaline girmelidirler. Bu ekrandan “Fatura iptal taleplerinin durumlarını görmek ve adınıza gelen iptal taleplerine onay vermek için tıklayınız.” butonu tıklandığında gelen ekrandan mali mühür bilgileri ile giriş yapıldıktan sonra giriş yapılan mali mühürdeki mükellefe gelen fatura iptal talepleri ve bu mükellefin daha önceden oluşturduğu fatura iptal talepleri listelenir.

İptal Talebini Onaylama - 1

Mali mühür bilgilerinizi girdiğinizde aşağıdaki gibi bir ekran gelecek ve giriş işleminizi onaylamanız gerekecektir.

İptal Talebini Onaylama - 2

Giriş işlemi onaylandığında “Gelen Fatura İptal Talepleri” ve “İptal Edilmesini Talep Ettiğiniz Faturalar” aşağıdaki resimdeki gibi listelenecektir.

İptal Talepleri Listesi

İptaline onay verilecek faturalar seçilip, mali mühür bilgileri girildikten sonra “Fatura İptal Et” butonu tıklandığında “İşlem Başarılı” sonucu alınırsa seçilen faturalar Gelir İdaresi Başkanlığı sisteminde iptal durumuna getirilmiş olunur.

İptal Talebinin Onaylanması

Giriş yapılan mali mühürdeki mükellefin iptal edilmesini talep ettiği faturaların talep durumları, aynı ekranın alt tarafında “İptal Edilmesini Talep Ettiğiniz Faturalar” bölümünden takip edilir. Fatura alıcısı tarafından onaylanmamış iptal talepleri “Onay Bekliyor” durumunda bekler. Fatura iptal talepleri onaylanırsa talep durumu “Fatura İptal Edildi” olarak güncellenir ve onay zamanı ilgili satıra yansır.

İptal Talepleri Listesi

 

Kaynakça:

Bu yardım dokümanı GİB web adresinin duyurular kısmında yayınlanan “E-Fatura İptal Portali Kullanım Kılavuzu” esas alınarak hazırlanmıştır. Kılavuza ulaşmak için tıklayın.