ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

Kod Üretme Şablonları

Faturalar, Malzeme Fişleri, Çek-Senetler, İrsaliyeler, Talepler, Siparişler, Finansal İşlem Fişleri, Amortisman Kartları vs. gibi birçok nesnede yeni kayıt oluşturulduğunda orkestra tarafından sıralama bozulmadan kartların üzerine Kodlar otomatik oluşturulabilir. Özellikle fatura ve irsaliyelerde numaralamada GİB’in belirlediği standartlar vardır ve bu kurallara uyulması gerekmektedir. Kod Üretme Şablonları ile bu numaraların ardışık olması otomatik olarak yapılmaktadır.

Orkestra üzerinde Kod Üretme Şablonlarına Öğe Ağacı, Kurum Yönetimi, Kod Üretme Şablonlarını tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Öğe Ağacı

Açılan sayfada Firma Dönem filtresi olmaksızın Orkestra da tanımlı olan bütün şablonlar listelenecektir. Yasal Kurum sütununu hızlı filtreleyerek sadece sizin firmanıza ait olan şablonları görüntüleyebilirsiniz. Hızlı Filtreleme ile ilgili yardım almak için tıklayın.

Ayrıca sürekli olarak sadece sizin firmanıza ait şablonları görüntülemek istiyorsanız bununla ilgili bir filtre tanımlayıp, bu filtreyi Uyarlama seçenekleri kaydedebilir, bundan sonra listeleme ekranında sadece filtreye uygun kayıtların gelmesini sağlayabilirsiniz. Kayıt listesinin filtrelenmesi ile ilgili detaylı bilgi almak tıklayınız.


 

Yeni Şablon Oluşturma

Yeni bir şablon tanımlamak için tıkladığınızda size yeni kayıt ekranı açılacaktır. Aşağıda bu ekrandaki bilgilerin açıklamalarını görebilirsiniz.

Yeni Kayıt

Fiş Türü: Oluşturmak istediğiniz Fiş Türünü buradan, Fiş Grubu ve Modülüne göre arattırarak ya da Ctrl+Space tuşlarına basarak seçebilirsiniz.

Arama bölümüne “sat” yazarak gelen seçeneklerin içerisinden “Fiş Türü”, “Fiş Grubu” ve “Modül”e göre aradığınız nesneyi ya da fiş türünü belirleyerek Kod Üretme Şablonunu özelleştirebilirsiniz.

Fiş Türünün Seçilmesi

Açıklama: Kullanıcı isteğe bağlı olarak şablon için bir açıklama girebilir.

Kod Üretme;

                Kayıt Sırasında:

                Güncel Değer Değişirse:

Kullanıcı Güncelleyebilir: Bu seçenek ile kayıt ilk oluşturma aşamasında, üretilecek numaraya elle müdahale edilip edilemeyeceği belirlenir. Seçili olması durumunda şablon bir numara üretecek fakat yine de oluşturan kişiye güncelleme imkânı sunacaktır. Seçili olmadığı durumda şablona müdahale edilemeyecektir. İlgili kart kaydedildikten sonra güncelleme yapılabilecektir.


 

KISITLAR

Bu sekme altında olan seçenekler şablonun hangi durumlarda çalışacağını belirlemek için kullanılır. Kısıtlardan birine uyulmadığı takdirde şablon çalışmayacak numara üretilmeyecektir.

Yasal Kurum: oluşturulacak Kod Üretme Şablonunun hangi yasal kurumda çalışacağını belirlemek için kullanılır.

İş Birimi: Buradan şablonun hangi iş birimlerinde çalışması gerektiğini seçebilirsiniz. Bu şekilde farklı iş birimleri için farklı numaralama şablonları oluşturulabilecektir.

Dönem: Yasal Kurumdan sonra dönem kısıtını buradan seçebilirsiniz. Her yıl için yeni dönem açan firmalar her dönemde farklı Kod Üretme Şablonu Kullanabilirler.

Sistem Kullanıcısı: İlgili Şablonun hangi Orkestra kullanıcında çalışacağını seçmek içindir. Firmalar işlemi yapan kullanıcı bazında farklı numaralama şablonu kullanabilirler.

Kullanıcı Grubu: Şablonun sadece bir kullanıcı için değil de belli bir Kullanıcı Grubunda çalışması isteniyorsa seçim buradan yapılır.

Kullanıcı Org. Birimi: Kullanıcı bazlı organizasyon birimi yetkilendirmesi içindir. 

Kayıt Org. Birimi: Kayıtların organizasyon birimi yetkilendirmesi içindir.

Başlangıç/Bitiş Tarihi: Tarih seçildiği takdirde Kod Üretme Şablonu belirlenen tarih aralığında çalışacaktır.

Kaydetme Yöntemi:

                Arayüz:

                Oluşturma:

                İçeri Alma

                Yeniden Numaralama: Bu seçenek numaralama şablonunun yeniden numaralama yapılacağı durumlarda kullanılması içindir. Örneğin kullanıcı Muhasebe Fişlerini, Fiş Numaraları olsa bile yeniden başka bir şablona göre oluşturmak istediğinde ilgili şablonu kullanabilmesi için bu seçilmelidir.

Sayaç: Numaralama sayacının en son hangi sayıda kaldığını gösterir. Yanındaki butona tıklayarak sayaç sıfırlanabilir ya da sayısal bir değer girilerek sayacın o değerden itibaren numara üretmeye devam etmesi sağlanabilir.

Tercih Ağırlığı: Yeni oluşturulacak bir kayıt, birden fazla şablon filtresine dahil olabiliyorsa buradan şablonlara ağırlık verilerek çalışması istenen şablona öncelik verilebilir.

Ortak Şablon: Birden fazla nesnenin aynı ortak numaralama şablonundan numara alması gerekiyorsa ortak şablon buradan seçilebilir.


 

NUMARALANDIRMA

Kod üretme şablonunun üreteceği numara formatını buradan tanımlamanız gerekir.

Şablon: Bu alana oluşturulacak numara formatını girmeniz gerekir. İçerisine gösterilmesini istediğiniz sabit karakterleri girebilir veya yanındaki ekleme butonuna tıklayarak artırımlı numara/karakter ekleyebilirsiniz.

                Artırımlı Numara Ekle: Bu seçenekle şablonun üreteceği numara karakter sayısı belirlenecektir. Buna göre “${N1:5}” için şablon 5 basamaklı bir numara üretecektir.

                Artırımlı karakter ekle: Alfabenin harflerine göre sırasıyla karakter eklemek için kullanılır.

                Tarih Ekle: Oluşturulan fiş numarasında o güne ait yıl, ay, gün bilgilerinin ya da bunların birleştirilmiş vaziyette farklı kombinasyonlarının görünmesi için tarih segmenti eklenebilir.

 

 Değer Kontrolü: Bu seçenek oluşturma yöntemi Dinamik sorgula seçildiğinde kullanılmalıdır. 

                Tanım Sabit: P.${DATE:yyyy/MM}.${N1:4} numaralama şablonu üzerinden devam eden işlemde, Sayısal olan kısma artırım uygular. El ile numaraya müdahale edilip P.2020/07.0004 numarasını P.2020/07.0004*+ şekline çevirdiğinizde,          P.2020/07.0005 olarak yeni numara alır.

                Tanım Uzunluk: Uzunluk uymak zorunda, farklı girilen fiş numarası yok kabul edilir. Bulunan değer biçime uymasa da bir artırılır.
EMR2020000000003, EMR20200000000a4 var ise bir sonraki numara EMR20200000000a5 olur.
Örn: 16 haneli bir numarlama şablonu varken 15 haneli bir numara el ile verilirse, el ile verilen numara görmezden gelinir ve 16 haneli en son kalınan numaradan devam eder.
EMR2020000000003 numarasından sonra EMR2020000004 el ile verilirse bir sonra kendi alacağı numara EMR2020000000004 olacaktır. Hane sayısı uymayan fiş numarası görmezden gelinir.

                Tanım Esnek: P.{N1:4} gibi bir biçimde 4’den az ya da çok rakam olsa bile sorunsuz devam eder. Numaranın herhangi bir yerinde geçersiz karakter var ise bu karakterleri görmezden gelerek artırımı yapar. Ör: P.0A-9 son kod olarak bulunduysa P.1A-0 formuna dönüştürür (- ve A harflerini görmezden gelip kalan kısmını artırır) El ile numaraya müdahale edilirse el ile oluşturulmuş olan format üzerinden devam eder. Örn: P.0A-9 son kod olarak bulunduysa ve faturayı kaydederken bu numarayı P.0C-9 olarak değiştirirseniz, Bir sonra vereceği numara P.1C-0 olacaktır.  

              Tanım Biçim: Biçime uygun kayıtlar bulunur, farklı girilen fiş numarası yok kabul edilir. Bulunan değer biçime uymasa da bir artırılır ancak karakter sayısı sayaç karakter sayısına sınırlandırılır.
EMR2020000000003, EMR2020000000004abc var ise bir sonraki numara EMR2020000000005 olur.

                Serbest: Bu seçenek seçildiğinde, fatura numarasına müdahale edilmiş bile olsa tanımında belirtilmiş olan numaralama şablonuna uygun şekilde artırım yapmaya devam eder. Örneğin P.{N1:4} olarak tanımlanmış bir şablon olsun ve son aldığı numara P.0004 şeklinde olsun. Bu durumda biz el ile P.0004 *+ şeklinde numarayı değiştirsek bile bir sonra vereceği numara P.0005 olacaktır el ile oluşturulan format üzerinden devam etmeyecektir.

Ekleme ; 

               Tanım Sabit : Uzunluk ve içerik formata uymak zorunda, farklı girilen fiş numarası yok kabul edilir.
EMR2020000000003, EMR20200000000a4 var ise bir sonraki numara EMR2020000000004 olur.

 

Örnek Kod: Oluşturulacak numara formatının örnek hali size gösterilir.

Aşağıda örnek bir numaralama şablonu görülmektedir.

Örnek Numaralandırma

 

Numaralama şablonu her yeni kayıt oluşturulduğunda çalışacak ve bir önceki değerin üzerine bir ekleyerek numaralamaya devam edecektir.