DBS İŞLEMLERİ
Finans / Muhasebe nesnesi içerisinde DBS İşlem Satırları ve Tanımlar menüsü içerisinde DBS Hesapları menülerini kullanarak erişilmektedir.
DBS Hesapları
Müşteri Hesabı Giriş
DBS Detayları
Müşteri: Orkestra'da bir müşteri cari hesabı için birden fazla müşteri hesabı tanımlanması mümkündür. Bu esneklik müşterinin her banka için ayrı DBS Hesapları tanımlamasını sağlamaktadır.
İlgili alandan cari hesap seçimi yapıldığında cari hesaba kesilen satış faturasında DBS hesaplarının seçilmesi sağlanmaktadır.
Banka: DBS hesabının tanımlı olduğu banka seçimi yapılmaktadır.
Aktarım Hesabı: DBS’li satış tahsilatının ya da iadesinin takip edildiği banka hesabıdır.
Tüm DBS Hesapları için geçerli olan Toplam Limit ve Uyarı Limitinin kullanım amacı banka tarafından verilen limitlerin sistem tarafından takip edilmesi, uyarı limiti aşımında sistemin işlem sırasında kullanıcıya uyarı vermesi, Toplam Limit aşımında ise sistemin ilgili kaydın kaydedilmesini engellemesi için kullanılmaktadır.
Fin. İşlem Yöntemi: Cari Bağlantılı Kapat ve Direkt Kapat seçeneklerinden oluşmaktadır. Direkt Kapat seçiminde fatura Kapatan Kasa/Banka seçiminde DBS Hesabı seçildiğinde cari hesabın bakiyesine fatura yansımaz.
Cari bağlantılı Kapat seçiminde ise DBS kapsamında kesilen fatura hem cari hesaba hem de DBS hesabına yansıtılır. Cari hesabın ekstresinde ilgili fatura listelenir ve muhasebe fişi cari hesaba borç ve alacak yansıtacak şekilde oluşur.
Önemli Bilgi: Muhasebe fişinin cari hesaba yansıması için Satış Faturası > Kapalı Fatura > Kapalı Muhasebeleştirme parametresinin Cari Üzerinden Hesaba seçili olması gerekmektedir.
Önemli Bilgi: Fin. İşlem Yöntemi DBS Hesabı hareket gördükten sonra değiştirilemez.
Tüm DBS Hesapları için geçerli olan Toplam Limit ve Uyarı Limitinin kullanım amacı banka tarafından verilen limitlerin sistem tarafından takip edilmesi, uyarı limiti aşımında sistemin işlem sırasında kullanıcıya uyarı vermesi, Toplam Limit aşımında ise sistemin ilgili kaydın kaydedilmesini engellemesi için kullanılmaktadır.
Borçlandırma: Yapılabilir parametresinde hesabın ters çalışması sağlanır. İade faturası girilmesi durumunda DBS Hesabı seçimini sağlar. Kullanılamaz parametresinde DBS hesabı ters hesap çalışmaz.
Limit Aşımı Durumunda: DBS limitinin aşılması durumunda sistemin nasıl davranacağının belirlendiği parametredir.
Çevrimiçi Erişim: DBS Banka Entegrasyonu parametresidir.
DBS Hesabına ait dönem toplamlarının takip edildiği bölümdür. Diğer parasal hesaplar (kasa, banka, cari, tahakkuk kartı) ile aynı şekilde çalışmaktadır.
Muhasebe Hesapları
DBS Hesabının hangi muhasebe hesabı altında takip edileceği bu alandan belirtilmektedir.
Eklentiler
Eklentiler altından ilgili DBS Hesabına bağlı yapılan işlemler ve hesap toplamları listelenir.
DBS İŞLEM SATIRLARI
DBS İşlem Satırları nesnesinde Kendi DBS Hesabımız ve Müşteri DBS Hesabı için DBS Kullanımı ve Kredi Kullanımı olmak üzere faturasız 2 adet fiş oluşturulmaktadır.
Kendi Hesabımız İçin DBS Kullanımı
Açılan ekranda DBS Hesabı, İşlem Zamanı, Vade Tarihi ve Tutar alanları zorunlu alanlardır. Kendi Hesabımız için DBS tanımlarken DBS Hesaplarında Tedarikçi alanı doldurulmalıdır. Bu alan doldurulduğunda DBS İşlem Satırlarında Kredi Kullanımı ve DBS Kullanımında ilgili hesap otomatik olarak gelmektedir.
Kayıt Durumu varsayılanda Onay Bekliyor olarak gelmektedir, DBS içerisine Alacak olarak yansımaktadır.
Kayıt Durumu Tahsil Edildi durumuna çevrildiğinde ise kendi hesabımız için kredi kullanımı olduğundan dolayı Cari Hesap bakiyesinde görünmez.
Müşteri Hesabı İçin DBS Kullanımı
Açılan ekranda DBS Hesabı, İşlem Zamanı, Vade Tarihi ve Tutar alanları zorunlu alanlardır. Müşteri Hesabında Cari Hesap da ilgili cari seçilmiş bir şekilde gelmektedir.
Kayıt Durumu varsayılanda Onay Bekliyor olarak gelmektedir, DBS içerisine Borç olarak yansır, Cari Hesaba yansımaz, DBS Bakiyesi içerisinden görünür.
Kayıt Durumu Tahsil Edildi duruma çevrildiğinde Cari Hesap bakiyesine Alacak olarak yansır.
DBS İşlem satırları listesinden toplu olarak DBS İşlem Fişlerinin Kayıt Durumu ve Aktarım Durumu güncellenebilmektedir.
Önemli Bilgi: Kayıt Durumunun toplu ya da tek tek güncellenebilmesi için Aktarım Durumunun güncellemeye uygun bir durumda olması gerekmektedir.
DBS ile yapılan satışın tahsilatının banka tarafından ticari hesaba gönderilmesi için DBS İşlem Satırlarından ilgili işlem satırının Kayıt Durumunun > Tahsil Edildi - Aktarım Durumunun > Başarıyla Aktarıldı yapılması gerekmektedir.
Bu durumdaki işlem satırının DBS Hesabında tanımlı banka hesabına nakit giriş işlemi gerçekleşmektedir.
Kendi Hesabımız Giriş
Bankalar tarafından firmaya sağlanan DBS Limitleri cari hesap bağımlı olmadığı müddetçe tek bir DBS Hesabında takip edilebilir. Burada önemli olan nokta DBS Hesap Türünün - Kendi Hesabımız olmasıdır.
Diğer parametreler Müşteri Hesabı parametreleri ile aynı şekilde çalışmaktadır.
DBS FİNANSAL İŞLEM FİŞLERİ
DBS Müşteri Hesabı ve DBS Kendi Hesabımız için oluşan Finansal İşlemleri farklılık göstermektedir. Bu bölümde bu farklılıkları tablolar halinde gösterip, farkları görebiliriz.
DBS Müşteri Hesabı
Onaylı DBS Banka İşlem Fişi
DBS Kullanımı
Kayıt Durumu : Onay Bekliyor / Onay Alındı
Aktarım Durumu : Aktarılacak
Kayıt No : X1
Kayıt Durumu : Tahsil Edildi
Aktarım Durumu : Başarıyla Aktarıldı
Kayıt No : X1
DBS Kendi Hesabımız
Fatura Kapatma
Onaylı DBS Banka İşlem Fişi
DBS Kullanımı
Kayıt Durumu : Onay Bekliyor
Aktarım Durumu : Aktarılacak
Kayıt Durumu : Tahsil Edildi
Aktarım Durumu : Başarıyla Aktarıldı