ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

Muhasebe Fişlerinin Yevmiye Madde Numaralarının Verilmesi

Muhasebe Fiş listesini açıtğımızda gelen ekranda Sihirbazlar butonunun yanında bulunan “ok” işaretine tıkladığınızda açılan listede ilgili seçenecek gelecektir. .

İşlem Sihirbazları

Açılan seçeneklerden E-Defter ile ilgili olanlar (Yevmiye Madde Numaralama, Fiş Numaralarını Yeniden Sırala ve Hesap Onayla) burada anlatılacaktır. Diğer seçenekler için Muhasebe Fişleri sayfasını inceleyebilirsiniz.


 

YEVMİYE MADDE NUMARALAMA

Yevmiye Madde Numaralandırması

Muhasebe kayıtlarından Yevmiye Defteri ve Defter-i Kebir oluştururken her bir satırın yevmiye madde numarasının olması gerekir. Bu numaralama tarihe göre de sırayla gitmelidir. Bir yevmiye fişinin tarihi, kendinden daha büyük fiş numarasına sahip bir yevmiye fişinin tarihinden ileri olamaz.

Yevmiye Madde Numaralama işlemi, Muhasebe Fişlerinin hepsinin onaylanmasından sonra yapılır.

Yevmiye Başlangıç/Bitiş Tarihi: Numaralama yapılacak fişlerin tarih aralığını belirlemek için kullanılır. Bir aydan daha uzun periyotlar için de numaralama yapılabilir fakat uygun olanı sadece gönderilecek olan ay için numaralama yapmaktır.

Yevmiye Madde Başlangıç No: Yevmiye numaralaması başlarken ilgili ay için verilecek ilk numarayı belirler. Öncesinde hiç yevmiye maddesi verilmediyse ilk yevmiye no 1 verilir. Her ay numaralama için önceki ayın son numarasına bakmanıza gerek yok, Orkestra her ay bu başlangıç numarasını kendisi takip edecektir. Muhasebe Fişinin Yevmiye Numarasını sütunlarda görebilirsiniz.

Yevmiye Satır Başlangıç No: Numaralama işlemi yapılırken hem yevmiye fişleri hem de fişlerin içindeki yevmiye satırları ayrı ayrı numaralanır. Ve bu sıra da artarak devam eder. Orkestra bu numara takip etme işlemini her ay kendisi yapacaktır. Yevmiye satır numarasını Muhasebe Fişini açıp ilgili satır için F9’a bastığınızda görebilirsiniz. Satır detayları hakkında detaylı bilgi için tıklayın.

Oluşturma Yöntemi: Numaralama işleminde ne yapılacağını belirlemek için kullanılır.

                Onaylı Numaralandırma: Yevmiye Numaralama işlemini kesin olarak yapar. İşlem sonunda Muhasebe Hesap Mutabakatları ve Yevmiye Numaralama Onayları oluşur. (Öğe Ağacı üzerinde Finans/Muhasebe, Mutabakat Kayıtları altında bulabilirsiniz) Onaylı numaralama yapılan tarihler arasında yeni fiş oluşturma/silme/güncelleme işlemi yapılamaz. Muhasebe Hesap Mutabakatları ve Yevmiye Numaralama Onayları sayfalarından ilgili kayıtlar silinmelidir. E-Defter gönderme işlemi de başarılı bir şekilde yapıldıysa böyle bir değişiklik yapılmamalıdır. Oluşturulacak yeni fiş, ileri bir tarihle kaydedilmelidir.

                Geçici Numaralandırma: Kesin olmayan numaralama işlemidir. Bu şekilde numaralama işlemi önizleme gibidir. Numaralar verilir fakat Muhasebe Hesap Mutabakatları ve Yevmiye Numaralama Onayları oluşmaz. Bu sayede fişler üzerinde güncelleme yapabilirsiniz.

                Numaraları Temizle: Geçici veya Onaylı Numaralama olarak yapılan işlemin temizlenmesi için kullanılır.

Fiş Sıralama: Fişlerin neye göre sıralanacağını seçmek için kullanılır. Aşağıdaki seçeneklerden birini kullanabilirsiniz.
                Tarih, Fiş Türü, Fiş Numarası, (varsayılan bu seçilidir)
                Tarih, Fiş Numarası, Fiş Türü,
                Fiş Zamanı, Fiş Numarası.

Satır Gruplama: Muhasebe Fişlerinde her fiş için Belge Tarihi, Belge Türü, Belge Numarası ve Ödeme Yöntemi bilgileri girilebilirken aynı bilgiler satırlar için de ayrı ayrı girilebilmektedir.

Satır Belge Detayı

Satırlar üzerinde Belge Detayı sütununa tıkladığınızda bu seçenekler görülecektir. Numaralama işlemi yapılırken de aynı bilgilere sahip satırlar varsa bu satırlara göre gruplama yapılmasını sağlar. Gruplama seçenekleri aşağıdaki gibidir. Birisini seçebilirsiniz.
                Belge Türü, Belge Numarası,
                Belge Türü,
                Yok.

İş Birimi: Bazı firmalar merkez ve şubeler için ayrı ayrı defter tutabilmektedir. Bu durumda her İş Birimi için numaralama ve defter gönderme işlemleri ayrı ayrı yapılması gerekir. Bu tip durumlarda farklı İş Birimlerini buradan seçebilirsiniz.


 

FİŞ NUMARALARINI YENİDEN SIRALA

Orkestra, başka bir Finansal İşlem Fişinden oluşan bütün fişler için kendisi bir Fiş Numarası oluşturmaktadır. Onun dışında kullanıcı da kendisi oluşturduğu fişler için Kod Üretme Şablonlarını burada tıklama olacak kullanarak Fiş Numarası üretebilir. Muhasebe Fiş Numaralarını yeniden sıralamak için bu seçeneği kullanabilirsiniz.

Muhasebe Fiş Numaralarını Yeniden Oluştur

Muhasebe Fişlerinin Fiş Numaralarını yeniden oluşturmak için tıkladığınızda karşınıza gelen penceredeki seçenekler şunlar olacaktır.

Fiş Başlangıç / Bitiş Tarihi: Yeniden Numara vermek istediğiniz fişler için başlangıç ve bitiş tarihini belirtir.

Sayaç No Kullanımı: Oluşturulacak Muhasebe Fişi Numaralarında numara sayacının neye göre artması gerektiğini dikkate almak için kullanılır.

                Geriye Doğru Kontrol Et: Seçilen Fiş Başlangıç Tarihine göre eski kayıtları da kontrol ederek yeni numarayı kaldığı yerden devam edecek şekilde verir.

                İlgili Sayaçtan Devam Et: Eski numaraları dikkate almadan sayaç kendisi sürekli olarak devam eder. Oluşturduğunuz en son fişleri silseniz bile, sayaç numaralama işlemine geriye dönük değil kaldığı yerden devam edecektir.

Gün İçi Fiş Sıralama: Aynı tarihe ait birden fazla Muhasebe Fişi olması durumunda gün içinde yapılacak sıralama işleminin neye göre yapılacağını belirlemek için kullanılır.

                Fiş Türü + Zamanı + Kayıt Numarası: Aynı tarihe ait fişleri Fiş Türü, Fiş Zamanı ve Kayıt Numarası önceliklerine göre sıralar.

                Fiş Zamanı + Kayıt Numarası: Aynı tarihe ait fişleri Fiş Zamanı ve Kayıt Numarası önceliklerine göre sıralar.

                Kayıt numarası: Aynı tarihe ait fişleri Kayıt Numarası önceliğine göre sıralar.

Fiş Durumu: Fiş durumuna göre numaralandırmayı yeniden oluşturur. Fiş durumları içerisinde "Tümü", "Sadece Onaylılar", "İptal Hariç","Sadece İptal" olarak tercih yapabilirsiniz. 

Numaralama Şablonu: Numaralama işlemi için kullanılacak şablonu seçmek için kullanılır. Buradan yeni şablon oluşturabilir, var olanı güncelleyebilirsiniz.

İş Birimi: Birden fazla İş Birimi olan firmalar için sıralamanın hangi İş Birimine ait fişlere uygulanmasını belirlemek kullanılır.

Fiş Türleri: Yapılacak yeniden numaralama işleminin hangi Fiş Türlerini kapsayacağını belirler. Sadece seçili olan Fiş Türleri için numaralama yapılacaktır.

Seçenekleri belirledikten sonra “İleri” dediğinizde numaralama işlemi çalışacak size yapılan işlem rapor olarak sunulacaktır. Bir hata varsa ilgili Muhasebe Fişine gidip hatayı düzelttikten sonra “Geri”, “İleri” diyerek numaralama işlemini tekrar çalıştırabilirsiniz. “Son” dediğinizde işleminiz tamamlanmış olacaktır.


 

HESAP ONAYLA

Durumu Taslak olarak kaydedilen Muhasebe Fişlerinin toplu bir şekilde onaylanması için kullanılır.

Seçili Fişleri Onayla: Listeleme ekranından taslak durumundaki satırları Ctrl ya da Shift tuşu ile seçip Seçili Fişleri Onayla dediğinizde karşınıza aşağıdaki gibi bir ekran açılacaktır.

Seçilen Kayıtlar

Bunların içerisinden de seçim yapıp “Tamam”a tıklayarak onaylama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Sonraki aşamada Orkestra sizi yönlendirecektir.

Toplu Fiş Onayla:

Toplu Durum Değiştir

Bu seçenekle beraber size bir filtre ekranı açılacaktır. Mevcut filtreyi kullanabilir ya da başka alanlarla da filtreleme yapmak isterseniz sağ tarafta bulunan “Alan Seçimini Değiştir” seçeneğine tıklayarak yeni alanlar da ekleyebilirsiniz. Filtrelerin kullanımı ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.

Filtreleme değerlerini seçip “İleri” tıkladığınızda filtre değerlerine uygun kayıtların onaylama işlemi yapılacaktır. Başarılı olan ve olmayan onaylama işlemleri size satırlar halinde gösterilecek ve yanında hata mesajı da yazacaktır. Buradan ilgili Muhasebe Fişine tıklayıp gerekli düzenlemeyi de yapabilirsiniz.

Onaylama işlemi başarılı olan fişler yeşil renkli olarak gösterilecektir. Aşağıdaki resimde hatalı ve hatasız fişler ile ilgili örneği görebilirsiniz.

Toplu Durum Değiştir: Onaylama

Düzeltme işlemleriniz bittiğinde “Son” tıklayarak ekranı kapatabilirsiniz.