ORKESTRA

ORKESTRA

  orkestra orkestra.com.tr
  Sohbet   İndirme Merkezi

Talep Karşılama

 

Orkestra’nın Talep karşılama özelliği, stoklarınızda bulunmayan bir ürünün satışı sonrasında ilgili ürünün satışı ve Satınalma işlemi arasında köprü vazifesi görmektedir.

Satış personelimizin yaptığı satışları, seçimlerimize bağlı olarak öncelikle stoklarımızdan, stoklarımızda bulunmayan ürünlerin ise satın almalar yapılarak tedarik edilmesi için geliştirilmiştir.

Şekil 1

[ Şekil 1 ]de satış personelimizin yapmış olduğu 3 kalem ürünün satış siparişi mevcuttur. Şimdi adım adım bu sipariş içerisindeki ürünlerin tedarik işlemini stoklarımızı kullanarak veya satınalma yaparak gerçekleştirelim.

Şekil 2

Satış siparişleri nesnesi listesinde oluşturmuş olduğumuz Satış Siparişini seçiyoruz ve [ Şekil 2 ] de işaretli olan “Talep Oluştur” tuşunun yanındaki ok işaretine tıklayıp açılan menüde talep oluştur seçeneğini seçiyoruz.

Şekil 3

Talep oluştur dediğimizde karşımıza [ Şekil 3 ] ekranı geliyor. Bu ekranda yapmak istediğimiz seçimler olursa yapabiliriz. Biz bu örneğimizde filtreleme olmaması için seçim yapmayacağız. Alt kısımdan “ileri” tuşuna tıklayarak devam ediyoruz.

Şekil 4

“İleri” dediğimizde karşımıza [ Şekil 4 ] ekranı geliyor. Bu ekranda talep oluşturulmasını istediğimiz siparişleri toplu şekilde seçebiliriz. Biz bu örneğimizde sadece kendi oluşturduğumuz siparişi seçiyoruz ve alt kısımdan “İleri” tuşuna tıklıyoruz.

Şekil 5

Açılan ekranda karşımıza [ Şekil 5 ] geliyor.  Ekranda gelen ürünler ise Satış siparişimizde satmak için seçmiş olduğumuz ürünlerdir. Ekranın üst kısmında “Stoktaki Miktarı” seçeneği gözümüze çapıyor. Bu açılır menüyü “Talepten düş” olarak seçersek, seçili olan ürün eğer stoklarımızda mevcut ise bu ürünün satınalma siparişine adım adım ilerlerken miktarının (satış siparişi miktarı – stok miktarı) arasındaki fark kadarlık bir miktarda devam ettiğini göreceğiz.

Satırlarda ise sırasıyla Kaynak Talep, Eldeki stok, İhtiyaç Miktarı, Net talep sütunları görüntülenmektedir.

    Kaynak talep: Satış siparişimizde belirtilmiş olan ürünlerin miktarlarıdır.

    Eldeki Stok: İlgili ürünün stoklarımızdaki miktarıdır.

    İhtiyaç Miktarı: Satış siparişinizde bulunan ürün eğer sürekli satılan veya ekstra stok yapmak istediğiniz bir ürün olabilir. Bu durumda              kaynak talep örnekte olduğu gibi 10 adetken siz ihtiyaç miktarı olarak 15 seçebilirsiniz. Aynı şekilde üründen fazla almak yerine eksik            olarak 5 adet ihtiyacımız var olarak seçim yapabilirsiniz.  Bu seçimler ilerleyen işlemlerde tarafınıza orkestra tarafından hatırlatılacaktır.

    Net Talep: Kaynak talep ve eldeki Stok sütunları arasındaki fark Net talep olarak karşımıza gelecektir.

Bizim örneğimizde Elimizde stok olmadığı için Kaynak talep ve Net talep birbirine eşit miktardadır.

Seçimlerimizi yaptıktan sonra üst kısımdan disket tuşuna tıklıyoruz ve ekranı kaydediyoruz.

Şekil 6

Kayıt işlemi sonrasında Talep fişi olarak [ Şekil 6 ]’daki ekran karşımıza geliyor. İlgili ürünler ve miktarlarının bulunduğu fişi kontrol edip kaydediyoruz.

 

Şekil 7

Birazdan detaylı şekilde açıklayacağımız “Talep karşılama” ekranında oluşturmuş olduğumuz talep, [ Şekil 7 ]’deki gibi görüntüleniyor.

Talep karşılama ekranında oluşturduğumuz talebin içeriğini ([ Şekil 7 ] de 1 ile işaretlenmiş alan), bu talep için topladığımız teklifleri ve teklif detaylarını ([ Şekil 7 ] de 3 ile işaretlenmiş alan), gönderilen tekliflerden satınalma siparişi oluşturması ([ Şekil 7 ] de 2 ile işaretlenmiş alan) gibi işlemleri tek ekranda kontrol edebilmekteyiz.

 

Şekil 8

Kaldığımız yerden devam edersek, talep fişi nesnesinde oluşturmuş olduğumuz Talep fişine giriyoruz ve [ Şekil 8 ]de görüntülendiği gibi “Oluştur” seçeneğinin yanında bulunan ok tuşuna tıklıyoruz ve açılan menüden “Tüm satırlar için Fiyat Talebi” seçeneğini seçiyoruz.

Buradaki diğer seçenekler şu şekildedir;

    Tedarikçi için Fiyat talebi: Eğer ürünleriniz üzerinde daha önceden belirlemiş olduğunuz tedarikçiler mevcutsa, bu seçeneği seçerek kolay      bir şekilde belirlenmiş olan tedarikçilerden fiyat teklifi alabilirsiniz.

    Satırdaki ürün için Fiyat talebi: Sadece o an seçili olan satır için teklif almak istediğiniz durumda bu seçeneği seçebilirsiniz.

    Tedarikçi Bazında Sipariş : Eğer talep içerisinde bulunan ürünleri zaten anlaşmalı olduğunuz bir firmadan alıyorsanız. Alacağınız ürünler        için teklif almanız gerekmiyorsa ve fiyatları tedarikçi firma ile önceden konuşup belirlediyseniz bu aşamadan direk sipariş aşamasına              seçmek için kullanabilirsiniz.

    Seçili satırın tedarikçisine sipariş: Ürün için belirlenmiş tedarikçi olması sonrasında, sadece o an seçili satırın tedarikçisine teklif almadan      direk sipariş vermek için bu seçeneği kullanabilirsiniz.

Biz örneğimizde ürünlere tanımlı olmayan farklı farklı carilerden teklif toplamak istediğimiz için Tüm satırlar için Fiyat Talebi seçeneğini seçiyoruz.

Şekil 9

[ Şekil 9 ]da Tüm satırlar için Fiyat Talebi seçeneğini seçerek 3 farklı Cari firmadan Talepte bulunduğumuz 3 ürün için talep oluşturduk. Bu aşamada ürünlerin fiyatları hakkında bilgimiz bulunmuyor. Bu aşamadan sonra Fiyat talebi istediğimiz firmalar bize teklif gönderecekler.

 

Şekil 10

Tekrar Talep kapama ekranını kontrol ettiğimizde, [ Şekil 10 ] da sol kısımda bulunan 3 kalem ürün için sağ tarafta bulunan fiyat talepleri sekmesinde taleplerin listelendiğini görebiliyoruz.

 

Şekil 11

Yaptığımız seçimler sonrasında [ Şekil 11 ]de Orkestra tarafından oluşturulan Satınalma Fiyat taleplerini listede görmekteyiz.

Şekil 12

Fiyat talep ettiğimiz Firmalardan teklifler tarafımıza döndüğünde, Satınalma Fiyat Talebi nesnesinde oluşturmuş olduğumuz taleplerimize girerek firmaların gönderdiği fiyatlarımızı gireceğiz. [ Şekil 12 ] de görüntülendiği gibi talebin çift tıklayıp içine girdikten sonra üst kısımda aktarım bölümünün yanındaki ok tuşuna tıklıyoruz ve açılan menüden “Talep / Teklif aktarımı” seçeneğini seçiyoruz.

Şekil 13

Seçim sonrasında karşımıza [ Şekil 13 ] ekranı geliyor. Bu ekranda talebimizin teklife aktarılırken verilerin nasıl aktarılmasını istiyorsak seçimlerimizi o şekilde yapıyoruz.  Ekranda görüntülenen seçimler varsayılan olarak bu şekilde gelmektedir.

Şekil 14

İlk teklif gönderen firmanın vermiş olduğu fiyat tekliflerini birim fiyat bölümüne yazıyoruz. Sırasıyla diğer talep verdiğimiz Firmaların gönderdikleri teklifleri de aynı işlemleri tekrarlayarak giriyoruz ve kaydedip kapatıyoruz.

Şekil 15

Satınalma Teklifleri Nesnesine geçiş yaptığımızda Fiyat talep ettiğimiz 3 farklı firmadan gelen Tekliflerin girilmiş olduğu 3 adet Teklif fişinin listelendiğini [ Şekil 15 ]’de görüntülüyoruz.

Firmalardan gelen teklifleri girdikten sonra artık Konumuz olan talep karşılama nesnesine geçiş yapabiliriz.

Şekil 16

[ Şekil 16 ] da görüntülendiği gibi Talep Fişleri nesnesine geçiyoruz, oluşturmuş olduğumuz talebi seçerek üst kısımdan Talep karşılama sihirbazına tıklıyoruz.

Şekil 17

[ Şekil 17 ] de karşımıza Talep karşılama ekranı geliyor. Bu ekranda sol kısımda bulunan Ürünler bizim talebimiz içerisinde bulunan ürünlerdir. Seçili ürün hakkında sipariş ve talep hakkında birtakım detayları görüntüleyebiliyoruz.  Sağ alt kısımda o an seçili olan ürün hangisi ise o ürün ile ilgili gönderilmiş Teklifleri göstermektedir.  

[ Şekil 17 ]’de Alpemix isimli ürün için gönderilen teklifleri sırasıyla 75 TL, 72.5TL, 80 TL şeklinde olduğunu görmekteyiz.

Şekil 18
Şekil 19

[ Şekil 18 ] ve [ Şekil 19 ] da görüntülendiği gibi Talep içerisinde bulunan diğer iki kalem ürün içinde gelen teklifler ayrı ayrı görüntülenmektedir. Sol taraftan seçilen ürün ile bağlantılı tüm bilgileri sağ alt kısımdaki sekmelerden kontrol edebilmekteyiz.

Şekil 20

Seçili olan ürünün satınalma işlemine başlanması için gelen teklifler arasında bize göre en uygun olanı seçiyoruz ve [ Şekil 20 ] de görüntülendiği gibi Teklife Aktar seçeneğini tıklıyoruz. Bu tıklama sonrasında ilgili teklif, Satınalma Siparişine dönüşmek üzere bizim “Son” tuşuna tıklamamızı bekleyecektir.

Aynı şekilde diğer iki kalem ürün için gelen tekliflerden, siparişe dönüşmesini istediklerimizi seçerek devam edeceğiz.

 

Şekil 21
Şekil 22

[ Şekil 21 ] ve [ Şekil 22 ] de görüntülendiği gibi hangi tekliflerin siparişe dönüşmesini istiyorsak o teklifleri seçerek “Tekliften Aktar” tuşuna tıklıyoruz. Seçimlerimiz tamamlandıktan sonra alt kısımdan “Son” tuşuna tıklayacağız. Öncesinde oluşturulacak olan fişleri kontrol edebiliriz.

Şekil 23

[ Şekil 23 ]'te Talep karşılama ekranının sol tarafında Oluşturulacak fişleri seçiyoruz. Karşımıza iki firmadan satınalma yapacağımızı ve bunların tutarlarının ne kadar olduğunu gösteriyor.

Şekil 24

Talep karşılama ekranında Alt kısımdan “Son” tuşuna tıkladığımızda [ Şekil 24 ]te görüntülendiği gibi Satınalma siparişi fişleri otomatik olarak oluşturuluyor. Bu fişlerin durumu Taslak durumunda oluşturulur. Sipariş içeriği son kez kontrol edilerek ilgili birimin onaylaması sonrasında onaylı duruma getirilir.